Futsal ensin kestävälle pohjalle ja sen jälkeen resurssien mukaisesti nousuun kohti sitä tasoa, missä se Ilveksen futsalperinteiden mukaisesti pitää olla. Siinä lyhykäisyydessään Ilves jalkapallon toiminnanjohtajan Matti Anttosen näkemys Ilveksen futsaltoimintojen tulevaisuudesta. Visioon liittyy vahva yhteys jalkapallon ja futsalin yhteensovittamisessa pelaajakehityksen näkökulmasta:

”Futsalilla on todella paljon annettavaa jalkapallon pelaajakehitykselle. Erilainen pallo ja erilainen alusta tuovan taidon oppimista vahvistavaa ärsykevaihtelua ja nopeampi pelialusta helpottaa kovempaan pelitempoon totuttamista. Pienemmän pelikentän ansiosta voimme talvikaudella saada valtavan määrän toistoja pelin keskiössä tapahtuvissa peliteoissa ja voimme painottaa henkilökohtaista henkilökohtaisten taitojen kehittymistä erityisesti 1vs1 pelaamisessa. Nämä kaikki ovat sitä ydintä, jossa meidän täytyy jalkapallon pelaajakehityksen näkökulmasta kehittyä, jotta saamme kurottua umpeen eroa kansainväliseen huippuun.”, kommentoi Anttonen.

Futsaltoiminta jalkapallojaoston alaisuuteen

Monilajiseurana toimiva Ilves teki kesän aikana rakenteellisia muutoksia futsalin osalta seurassa. Erillisen futsaljaoston toiminta lopetettiin ja futsaltoiminta palautui heinäkuun alussa jalkapallojaoston alaisuuteen, jossa se on aiemminkin toiminut. Futsal- ja jalkapallojaostot olivat viime vuosien aikana ajautuneet kauemmas toisistaan, ja keskusteluyhteydet lajien välillä olivat hiipuneet. Anttosen mukaan nyt tehty muutos tuo jaostot taas lähemmäs toisiaan ja mahdollistaa suunnitellumman yhteistyön lajien pelaajapolkujen välillä:

”Olen käynyt keskusteluja kaikkien Ilveksen futsalin ydinhenkilöiden kanssa ja olemme löytäneet yhteisen suunnan, mihin suuntaan haluamme futsaltoimintaa seurassamme kehittää. Tulemme keskittymään futsalin ydintoimintojen kuntoon laittamiseen, eli juniorijoukkueiden ja aikuisjoukkueiden toimintojen vahvistamiseen ja siihen liittyviin toimiin ilman että pyrimme tempomaan lajin kanssa joka suuntaan. Ydintoiminta täytyy saada takaisin vahvalle pohjalle ja sen jälkeen on helpompi ponnistaa ylöspäin.”

”Futsalin ja jalkapallon pelaajapolkujen yhteensovittamisessa pystymme ideaalitapauksessa tarjoamaan yhä useammalle pelaajalle mahdollisuuden kasvaa seuran sisällä maajoukkuepelaajaksi asti tai olla tarjoamassa ponnahduspaikan jopa kansainvälisille kentille saakka. Viimeisin kv-kentille siirtyneistä futsalpelaajista on Matilda Herranen, joka siirtyi viime kauden puolivälissä Ilves FS naisten joukkueesta Italiaan Chiaravalleen ammattilaiseksi. Matildan lisäksi futsalin maajoukkuepaitaa on historian aikana päässyt pukemaan moni Ilveksen jalkapallo- ja futsalpolkuja yhdistänyt pelaaja, vaikka Ilveksen maajoukkuepelaajien määrä onkin viime vuosina ollut huomattavasti Ilveksen futsalin huippuvuosia pienempi.”, linjaa Anttonen.

Saliympäristö helpottamaan talvikauden kenttäolosuhdepulaa

Ilves jalkapallon urheilustrategiassa on vahvasti linjattu ympärivuotisen pelaajamäärän kasvattaminen ja isoin mahdollistaja tähän on talviolosuhteiden kehittyminen. Ilves-kentän muuttaminen lämmitettäväksi tekonurmeksi nyt kesällä 2022 helpottaa tilannetta huomattavasti, mutta lämmitettävät tekonurmien haasteet ajoittuvat joulu-helmikuun väliin lumitilanteesta riippuen. Jalkapallohalleja ei Tampereella ole riittävästi kysyntään nähden, joten saliympäristön hyödyntäminen ydintalvella korostuu strategian jalkauttamisessa niin junioriedustustoiminnassa kuin myös harrastetoiminnassa.

”Tulemme ilmoittamaan ensi talveksi reilusti enemmän jalkapallon junioriedustusjoukkueita mukaan futsalsarjoihin, jotta saamme kilpailullisia futsalotteluita pelaajakehityksemme tueksi. Haluaisimme myös lisätä futsalin harjoituskertoja nuorimpiin ikäluokkiin, mutta siihen eivät kaupungin saliympäristöt pysty vielä tarjoamaan riittävästi olosuhteita. Onneksi harrastepuolella saamme tiettyjä kalenteriaikoja paremmin hyödynnettyä.”, kommentoi Anttonen.

Ilves jalkapallon kerho- ja harrastetoiminnan koordinaattori Juha Pakarinen tulee jatkossa hyödyntämään saliympäristöjä vahvemmin talvikaudella:

”Futis-Liigan talvitoiminnan laajentamiseen on ollut paljon kysyntää ja kaikkia halukkaita emme ole voineet ottaa mukaan toimintaan. Tavoitteenamme on saada ensi talvena laajennettua alueellista toimintaa ja saada yli 300 uutta ympärivuotista pelaajaa talvitoimintaan mukaan. Pyrimme tuomaan matalan kynnyksen toiminnan lähelle perheitä ja olemme käyneet keskusteluja tarvittavien saliympäristöjen mahdollistamiseksi. Onneksemme muutamilla alueilla saliympäristöjen haasteita pystymme ratkaisemaan mm. yksityisiä saleja käyttäen. Kasvun mahdollistamiseksi tarvitaan toki myös lisää vapaaehtoistoimijoita mukaan toimintaan.”, kertoo Pakarinen.

Futis-Liigan talvitoiminnassa saliympäristön käyttö kohdistetaan nuorimpiin ikäluokkiin, joissa futsalin pelaamisesta saatavaa hyötyä kohdistetaan vahvasti henkilökohtaisten taitojen kehittämiseen ja pelin keskiössä tapahtuvien pelitekojen automatisointiin.

Antti Kärkkäinen futsalkoordinaattoriksi

Ilveksen futsaltoiminnan siirtyessä jalkapallojaoston alaisuuteen tulee erillisen futsaljaoston toiminta päätökseen. Antti Kärkkäinen tulee toimimaan Ilveksen futsalkoordinaattorina, vastaamaan operatiivisesta futsaltoiminnasta seurassa ja osallistumaan jalkapallojaoston kokouksiin futsalin edustajana. Kärkkäinen toimii Ilveksen jalkapallojaoston toiminnanjohtaja Matti Anttosen ohjauksessa.

”Antti on valmis viemään Ilves futsalia eteenpäin ja tuntee todella hyvin seuran junioripuolen. Tulen itse auttamaan Anttia ja koko Ilveksen futsalkenttää hyödyntäen oman kokemukseni ja osaamiseni futsalin kehittämiseksi seurassa, Pirkanmaalla ja koko Suomessa.”, kommentoi Anttonen, joka toimii mm. jäsenenä Palloliiton futsaltyöryhmässä, työskentelee oto:na Palloliitossa alueellisena futsalkouluttajana ja on aiemmin vastannut Ilveksen futsaltoiminnasta vuosina 2010-2016.

  • Suomi on noussut futsalin miesten maailmanrankingissa viime vuosina 20 parhaan joukkoon. Miesten futsalmaajoukkue pelasi upeat EM-kisat tammikuussa Alankomaissa pudoten jatkosta vasta turnauksen pudotuspelivaiheessa 3-2 tappiolla EM-kultaa voittanutta Portugalia vastaan.
  • Naisten futsalmaajoukkuetta valmentaa Ilves-taustainen Jaakko Laitinen ja joukkue valmistautuu loppuvuonna pelattaviin EM-karsintoihin.
  • Ilves on Suomen menestynein futsalseura mestaruuksien määrässä. Ilves FS miesten edustusjoukkue on voittanut kahdeksan SM-kultaa, joista viimeisin on vuodelta 2014 ja Ilves FS naisten edustusjoukkue on voittanut neljä perättäistä SM-kultaa vuosina 2014-2017.
  • Tulevalla kaudella Ilves FS naiset pelaavat Naisten Futsal-Liigassa, Ilves FS miehet kakkosdivisioonassa ja futsaliin erikoistuneita juniorijoukkueita on 12-vuotiaista ylöspäin aina U19 joukkueeseen asti.
  • Ilveksen kotikenttänä futsalissa on Kauppi Sports Center.